Rode Kruis naar Somalië

Ernstige droogte in Somalië heeft het leven van vele dieren en hun herders verwoest. In het uitgestrekte landschap liggen op veel plaatsen dode dieren. Putten zijn drooggevallen. Herders moeten daardoor lange tochten maken naar afgelegen gebieden, in de hoop water te kunnen vinden.

Een team van het Nederlandse Rode Kruis is op weg naar Somalië om de mensen in het land te helpen. “We verwachten vele miljoenen mensen die honger hebben en vele honderdduizenden kinderen die ernstig ondervoed zijn”, vertelt coördinator Frido Herinckx. “De situatie is ontstaan door meerdere factoren. De situatie was al kritisch door het langdurige conflict dat in Somalië aan de gang is, en die situatie is versterkt door de heftige droogte. Daardoor zijn veel oogsten mislukt.”

Twee opeenvolgende seizoenen waarin nauwelijks regen is gevallen hebben geleid tot grootschalige misoogsten. De droogte leidt er toe dat dieren het niet overleven. Meer dan de helft van het vee is omgekomen. Families verliezen hierdoor niet alleen hun inkomen, maar ook eten en melk, een belangrijke bron van voedingstoffen.

Steun het Rode Kruis nu

Bron: NOS