Liliane Fonds overhandigt petitie en rapport aan de Kamer

“Help wereldwijd ook elk kind met een handicap naar school en laat kinderen mét en zonder beperking samen leren.” Dit is de kern van het rapport en de petitie die het Liliane Fonds op 22 maart overhandigt aan Tweede Kamerleden van diverse partijen in de Daltonschool in Honselersdijk bij Den Haag. Op deze school doen de leerlingen, net als 300.000 andere kinderen in Nederland en ver daarbuiten, mee aan de actie ‘Wij trekken aan de bel’.

De aanbieding van het rapport en de petitie zijn onderdeel van de internationale scholenactie ‘Wij trekken aan de bel’, eveneens een initiatief van het Liliane Fonds. Op woensdag 22 maart doen bijna 600 basisscholen in Nederland en bijna 500 scholen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika aan de actie mee. Leerlingen maken één minuut lang een herrie van jewelste met onder meer toeters en trommels. Hiermee komen ze op voor leeftijdgenoten met een beperking die nu niet naar school gaan: in de armste landen gaat slechts 1 op de 10 kinderen met een beperking naar school. De ‘herrieschoppers’ roepen beleidsmakers en anderen met invloed op om hier iets aan te doen. Meerdere organisaties in Nederland ondersteunen de petitie en het rapport van het Liliane Fonds.
Op tal van Nederlandse scholen doen bekende Nederlanders – van sporters tot politici en tv-makers – aan de actie mee. Ook ambassadeurs van het Liliane Fonds, onder wie Jaap Jongbloed, laten zich horen op een school.

Liveverbinding met Kameroen

Op de Daltonschool in Honselersdijk is er tijdens de actie een liveverbinding met een inclusieve school in Kameroen. Daar schopt Kindercorrespondent Tako Rietveld samen met de leerlingen herrie voor het goede doel. Alle deelnemende scholen kunnen online ‘meekijken’.

Rapport

Op 8 maart publiceerde het Liliane Fonds het rapport Enabling Education. Steps Towards Global Disability-Inclusive Education. Op basis van de uitkomsten van een groot aantal onderzoeken wordt hierin geconcludeerd dat inclusief onderwijs een belangrijk instrument is om de vicieuze cirkel van handicap en armoede te doorbreken. Met dit voor ogen doet het Liliane Fonds aanbevelingen aan de toekomstige regering. Daarbij verwijst het Liliane Fonds naar de verplichtingen die Nederland is aangegaan door de ratificatie van het VN-Verdrag voor de Rechten van Mensen met een Handicap en de onderschrijving van de Sustainable Development Goals.

Klik hier voor het Liliane rapport Enabling Education en hier om het Liliane Fonds te steunen.