KWF doet aangifte tegen vals voorlichtende tabaksproducenten

KWF Kankerbestrijding heeft aangifte gedaan tegen de vier grootste tabaksproducenten van Nederland. KWF sluit zich daarmee aan bij een lopende rechtszaak.

Het KWF stelt dat rokers door de bedrijven valselijk worden voorgelicht over de schade die roken kan aanrichten. Het KWF heeft daarom aangifte gedaan van “zware mishandeling die de dood tot gevolg heeft” en “valsheid in geschrifte”, meldt het AD. Vooral de ‘sjoemelsigaret’ is de organisatie een doorn in het oog.

“Dit is voor ons een geweldige steun in de rug”, zegt advocaat Bénédicte Ficq. Ficq staat Anne Marie van Veen en Lia Breed bij in de rechtszaak die zij aanspanden tegen Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial Tobacco Benelux en Japan Tobacco International.

Sjoemelsigaret

‘Sjoemelsigaretten’ zijn voorzien van minuscule gaatjes. Daardoor meet testapparatuur lagere concentraties gevaarlijke stoffen dan een roker daadwerkelijk binnenkrijgt. Testapparatuur houdt er namelijk geen rekening mee dat een deel van de gaatjes wordt afgesloten door de handen en de mond van rokers. Hierdoor krijgen rokers zo’n twee keer meer schadelijke stoffen binnen dan blijkt uit de testresultaten volgens Ficq.

Bekijk ook de KWF pagina bij Charity Wallet – bijvoorbeeld om te doneren.