Filantroop David Rockefeller (101) overleden

Miljardair en filantroop David Rockefeller is op 101-jarige leeftijd deze week overleden. Hij was de laatst levende kleinzoon van oliemagnaat en oprichter van Standard Oil John D. Rockefeller. David beheerde het familiefortuin sinds 2004 en was daarmee de oudste miljardair ter wereld. David Rockefeller – met een geschat vermogen van ruim drie miljard dollar – schonk gedurende zijn leven meer bijna een miljard dollar aan goede doelen.

In de jaren 70 was David Rockefeller een van de machtigste bestuurders in de wereld. Hij had nauwe banden met politici en sinds president Dwight Eisenhower was hij adviseur van de daaropvolgende presidenten in de VS.

Hij stond aan het roer van een van de voorlopers van de JPMorgan Chase-bank. Onder zijn leiding werden voor het eerst vestigingen van een Amerikaanse bank geopend in de Sovjet-Unie, China en Egypte. Ook werd hij twee keer gevraagd minister van Financiën te worden, maar dat wilde hij niet.

Donaties

De multimiljardair was een filantroop. In 2005 doneerde hij 100 miljoen dollar aan het Museum of Modern Art en de Rockefeller University in New York. Drie jaar later schonk hij nog eens 100 miljoen dollar aan de Harvard University, waar hij in 1936 afstudeerde.

Hij laat 225 miljoen dollar na aan het Rockefeller Brother Fund, een fonds dat zich inzet voor sociale verandering wereldwijd. In totaal zou Rockefeller in zijn leven bijna twee miljard dollar hebben gedoneerd aan goede doelen.

Bron: Dikke Blauwe en NOS